Ето няколко съвета относно това как  да  възвърнете блясъка на автомобила си изгубен през зимата и да го подготвите за дългоочакваното хубаво и топло време, а същевременно той да е предпазен от лошо влияещите  фактори съпровождащи тези приятни сезони.Тук няма да обсъждам важните неща касаещи техническата поддръжка на автомобила, а само неща свързани с хигиената му  и неговия блясък.
1. Основното, което се прави  за автомобила при смяната на сезоните е подмяната на гумите с летни. Не пренебрегвайте гумите и джантите, захвърляйки ги в мазето  без да сте ги почистили старателно , а следващата зима да се тюхкате заради окаяното им състояние. След като направите смяната, независимо дали е в комбинация с други летни джанти, а не само гуми, е добре да измиете старателно гумите и джантите, особено от вътрешната страна, която през цялата зима е била трудно достъпна за измиване. Ако не разполагате с удобства в къщи, предполагам, че на нито една автомивка няма да ви откажат услугата измиване на гуми и джанти. 

Почиствате ги старателно от полепналия спирачен прах, който в комбинация със солта хвърляна по пътищата зимата е образувал налеп върху джантата.Той  се почиства с мека или средно твърда четка, за да не се нарани покритието на джантата и подходящ препарат за джанти. Никога не използвайте телена четка за да почиствате джантите! 

Щателно с помощта на отвертка премахнете камъчетата набили се дълбоко в грайферите на гумата, после може да намажете гумите със силикон за гуми, за да запазят еластичността си и да намалите тяхното стареене, докато отлежават за другия зимен сезон. Поставяйте гумите легнали една върху друга, а не изправени! За по-големите маниаци препоръчвам  джантите да се обработят с вакса, с цел запазване на лаковото покритие.

2. След което се спираме на старателното измиване на автомобила, като не се пренебрегват места , където може да има остатъци от зимната мръсотия, примесени със сол и луга, а тези примеси са пагубни и създават предпоставки за корозия на купето на автомобила.

Такива места са в участъците около пантите на вратите , решетката пред  радиатора и самият радиатор, под калниците, където може да се намеси и гъба в случай, че не пада упоритата мръсотия от тях, хубаво се измива  автомобила и отдолу. Около гумените уплътнения на вратите също има наслагвания, които се почистват старателно, като пъхате и прокарвате кърпа, между ламарината и самото уплътнение.

3. В следващия момент се спираме на други неща касаещи екстериора, като захабеното лаково покритие, което се поправя с качествено пастиране или полиране на автомобила, в зависимост от захабения вид, а последвалата  запечатка с Carnauba Wax, ще предпазва лака на вашият автомобил през идващите горещи месеци, съпроводени с още неблагоприятни фактори, освен слънчевите лъчи. 

Не си мислете, че като сте измили  колата лака е чист, отгоре има натрупана мръсотия(оксидация), която скрива истинския блясък на колата , а тази оксидация се маха поне с полиране за да е чиста повърхността и да поеме по-добре ваксата. Не прибягвайте до мазила с които да освежите лака на автомобила, защото те не  полепят по него, а върху мръсотията върху му, което според мен е разхищение на време за поставяне и пари за такива препарати,  независимо дали го правите вие  или някой друг, след няколко измивания и няма да има и следа от такава обработка. Затова препоръчвам  да се обърнете към специалист за обработка  на боята на вашият автомобил.

4. Надничайки в купето, откриваме колко много са изцапани стелките вътре, затова е добре да се изперат, а колата да се остави да се проветри, за да се изпари, натрупалата се влага под тях, създаваща неприятна  миризма в купето. Изчистваме прозорците старателно с подходящи кърпи и препарат за стъкла, след което обръщаме внимание и на пластмасовите елементи в интериора(табло, кори на вратите и др.).Тях може да изчистите със доста препарати, които се предлагат на пазара, но в случая препоръчвам да не са със силикон, а да са по-скоро мляко за почистване на такива елементи, тъй като силикона само ще замаже мръсотията върху тях. 

Използвайте хубава микрофибърна кърпа, като когато пръскате препарат, го пръскайте върху кърпата и после разтривайте, а не директно върху елементите в интериора, така ще предпазите другите детайли от този препарат, а и той ще се разнася пo- равномерно. След това на който му харесва детайлите да са по-лъскави, може да използва силиконов препарат, който ще запечата добре изчистената повърхност. 

Другите елементи от салона на купето в зависимост от това дали е кожа или друга материя, да се почистят със съответния препарат, или само с влажна памучна кърпа, като след това се оставят вратите на автомобила отворени за да изсъхне вътре. 

Предполагам  в топлото време всеки носи и по-светли цветове дрехи,изтеглете целите предпазни колани и избършете и тях с влажна кърпа, за да предпазите  дрехите от изцапване. Изчистете старателно с прахосмукачка отвътре, дори това да ви е правено на автомивките, все пак вие ще отделите повече време и старание за това, изчистете също и багажника. Не почиствайте волана, скоростния лост и ръкохватката на ръчната спирачка с препарати, тях избърсвайте само с влажна кърпа.

Тези детайли не са нужни да са лъскави, а да са чисти за да имате по-добър захват , а същевременно и сигурност при шофиране.

5. Със затоплянето на времето се появяват и насекоми, които се лепят по боята на автомобила, особено шофирайки с висока скорост(обикновено при извън градско пътуване).Тези насекоми когато се размажат в лака отделят вещества, които разяждат лаковото покритие, ако вие не предприемете навреме мерки за отстраняването им.

Затова след дълги пътувания или в случай когато има много полепнали насекоми по лака и по предното стъкло на автомобила е добре той да бъде измит веднага, за да запазите блясъка му.Понякога киселината на тези насекоми, така уврежда лака на автомобила от престоя си върху него, че спасението за заличаване е само пребоядисване, което не е препоръчително от финансова гледна точка.

Не си мислете, че само с вода и гъба ще махнете тези налепи от насекоми, за тях си има специални препарати, с които се третира повърхността. Набавете си подходяща за сезона течност за чистачки, която има добър измиващ ефект и няма да замазва полепналите насекоми по стъклото, а ще ги изчиства, с което ще повиши и сигурността ви на пътя заради подобрената видимост.

6. Още един неблагоприятен  фактор за блясъка на автомобила, са започващите асфалтирания на улиците, и възможността да попадне асфалт върху автомобила, който много трудно се маха, въпреки, че и за него си има специален препарат.

Затова съвета ми е избягвайте такива улици, дори и да се наложи да заобикаляте повече, а ако вече сте попаднали в такава, карайте с ниска скорост, за да не загребват гумите парченца пресен асфалт, който ще се лепи по джанти, долната част на калниците, праговете, вратите и задната  броня, останалите участници в движението може и да ви освиркат с клаксони, заради ниската скорост, но нали те няма да ви платят почистването на автомобила от асфалта, ако дадете повечко газ. 

7. В следващите сезони зачестяват и „подаръците” оставени от птичките върху автомобила. За такива случай винаги си носете в жабката мокри кърпички с които нежно да избърсвате лака от тези птичи екскременти, които са доста опасни за лаковото покритие, оставайки върху него след продължителен престой неприятни петна, затова отстранете ги навреме, колкото и да не е приятна процедурата по отстраняването им.

8. Дърветата отделят също смола и други вещества лепящи се на малки капчици(точици) върху лака. Не може винаги да паркирате там, където няма дървета, но при обилно полепяне на такива смоли върху лака е добре автомобила да бъде измит, колкото се може по-скоро. Понякога  за премахването им в изсъхнало състояние, спасението е само професионално машинно пастиране или полиране, всичко друго само ще увреди лака на автомобила ви.

9. Сега отново е време да обработите външните: гумени държачи на стъклата, пластмасовите небоядисани елементи и уплътненията на вратите, с подходящите препарати за освежаване и поддръжка. Обработени с такива препарати, те не само ще бъдат добре почистени а същевременно и предпазени от  горещите слънчеви лъчи, които ускоряват процеса на стареене на тези материали.

10.Това са основните неща с които трябва да се съобразите за да запазите автомобила си в лъскав вид и да избегнете излишни разходи , а за да е по-добре защитена боята на вашият автомобил и вие да се радвате на блясъка в тези слънчеви дни, поглезете го с пастиране или полиране, допълнителният  защитен слой вакса пък, ще съхрани блясъка за дълго време.

11. За да сте сигурни, че вашият автомобил ще запази безупречният си блясък за по-дълго време използвайте висококачествена автокозметика за поддръжката му! Можете да и я набавите от най-големият доставчик на качествена автокозметика в България - Detailing Store BG!

http://detailingstorebg.com/

Добавената от вас притурка не е валидна