Грижата за добрия външен вид на автомобила има не само естетически ефект, но и спестява проблеми, като гарантира добра видимост и сигурност на пътя и не на последно място - запазва стойността на автомобила за следваща продажба.
Ето моите съвети, за това как да се грижите за автомобила през зимния сезон:
 • Измивайте често каросерията.Наслагванията от луга и кал водят до бърза корозия.
 • Обработвайте  гумените уплътнения с подходяща вакса или спрей, поне веднъж в месеца и когато се налага, за да предотвратите тяхното замръзване, залепване или скъсване.
 • Обработвайте и гумите с такъв спрей, за да запазвате тяхната еластичност и да предотвратите полепването на сняг по тях(силикона или ваксата в препаратите отблъскват водата).
 • Носете течност срещу замръзване на ключалки в себе си (не я оставяйте в жабката ).Може да напръскате също в ключалката със спрея за гумените уплътнения, той съдържа силикон и ще предпази от замръзване, като същевременно ще смаже механизма вътре.
 • Обработете стъклата отвътре със спрей срещу изпотяване. Това ще ви спести няколкото минути с намалена видимост след потегляне.
 • Добре е да сте обработили автомобила със защитна вакса, за да предпазите лаковото покритие от лугата и калта.Можете да го правите ежемесечно. Както мажете с боя своите обувки за да ги предпазите зимата, така и автомобила има нужда от вакса.
 • Снабдете се със стъргалка за лед и спрей против замръзване на стъкла и старателно почиствайте всички прозорци на колата от заскрежаване. Не разчитайте само на подгряващия реотан на задното стъкло.
 • Почиствайте и снега от капаците, вратите и покрива на автомобила. Така ще предотвратите замръзването и риска от корозия, както и ще предпазите околните коли от засипването им със сняг или лед по време на движение.Избутвайте снега от колата с меката част на чистачката за сняг(тази с дунапренчето), а не отстранявайте снега с метла, с това си действие вие наранявате лака на вашият автомобил. За да запазите лаковото покритие НЕ СТЪРЖЕТЕ СНЕГА ОТ  ЛАМАРИНИТЕ НА  КОЛАТА СЪС СТЪРГАЛКАТА ЗА ЛЕД !
 • Когато има залепнал за повърността на колата лед, не се опитвайте да го чупите, като го удряте или стържете с някакъв предмет, по-добре напръскайте с течност за чистачки, която ще го размрази в основата и той ще падне.
 • Когато паркирате автомобила някъде и особено, когато остава за вечерта навън, хубаво изчиствайте натрупалия се сняг в подкалниците, за да не замръзне вечерта и да ви създаде проблеми при потегляне следващия ден. Може да го правите с дръжката на стъргалката за сняг.Ако сте забравили да го направите, следващия ден ще искате да махнете буците лед, образували се при подкалника и прага на колата, НЕ ГО РИТАЙТЕ С КРАК ,а напръскайте с течност за чистачки(носете си течност за чистачки-концентрат в един пулвелизатор в колата) и докато чистите автомобила от сняг или го чакате да загрее преди тръгване, леда сам ще падне, може и чрез лека помощ от ваша страна, бутайки го с  дръжката на стъргалката за сняг.
 • При паркиране на автомобила винаги се оглежайте под какво спирате, за да не се учудите от забитата висулка в предния ви капак!Има вероятност и при промяна в температурите да се отчупи и парче мазилка.
 • Ако сте избрали да спрете под дърво, често птички оставят своите подписи върху колата. Ако са попаднали директно на лака избършете внимателно с мокра кърпичка(носете си в жабката на колата).Ако не го отстраните възможно най-бързо, то се просмуква дълбоко в лака, като го наранява (от съдържащите се в птичите изпражнения киселини)и понякога дори и след пастиране не се маха образувалото се петно.
 • Проверете качеството на чистачките. Ако перата им са назъбени или не се движат добре, купете нови и смажете механизма им.По-добрата видимост, ще предпази вас и другите участници в движението от инциденти.
 • Течността за чистачките се използва много често през зимата, тя е жизнено важен фактор за видимостта. Нивото на течността трябва да се проверява редовно за да се избегне изчерпването й в най-неподходящия момент. Винаги носете в багажника поне литър готов разтвор течност за чистачки за да сте винаги подготвени.
 • Проверете състоянието на акумулатора.Ниската температура може да причини неговото разреждане. Също така проверявайте и дали е пълен с киселина и съответно, ако някоя клетка е по-празна, може да се долее с дестилирана вода и след това задължително да се зареди със зарядно за акумулатори.
За да сте сигурни, че вашият автомобил ще запази безупречният си блясък за по-дълго време използвайте висококачествена автокозметика за поддръжката му! Можете да и я набавите от най-големият доставчик на качествена автокозметика в България - Detailing Store BG!

Добавената от вас притурка не е валидна