Същността на процеса миене, както обикновеното, така и безконтактното, се заключава в отстраняването на частиците на замърсителя от повърхността и пренасянето им в миещото средство. След обливане на колата само с вода, върху повърхността на каросерията остават замърсявания, които са толкова здраво свързани с боята, че даже водата на миеща установка с налягане над 100 атмосфери не може да ги отстрани. Ако избършем повърхността с гъба или кърпа тя ще стане по-чиста.

Меко парче поролон развива в местата на контакта с повърхността такова налягане, че сваля частиците на замърсителя, преодолявайки прилепването. Но все пак мръсотията остава. Там, където механичното въздействие не се справя, ще се справи химическото с помощта на повърхностно-активни вещества (ПАВ). Но не винаги ПАВ изпълняват задачата си. И се налага да им се помага.

Ако полеем колата с вода, след това с автошампоан и я измием, то мръсотията вероятно ще остане. Нужно е да се помага с ръце, да се трие и изтрива. Така правят всички.При всеки контакт с боядисаната повърхност (било то при ръчно миене с гъба, кърпа, четка, или механизирано миене с четки, или т.н. „безконтактно“ миене) е невъзможно да се избегнат микроповредите на покритието от абразивното действие на частиците кал и пясък. Просто източникът на въздействие е различен – кърпа, четка или воден напор.

Какви варианти ни предлага пазарът?


1. Безконтактно миене.
В самото название е заложена голяма илюзия. Кое именно не контактува с боядисаната повърхност? Кърпата, гюдерията, гъбата? На много места именно с тях сушат колата след миене. Използва ли се изсушаване с въздух под налягане? Въздухът от апарата за високо налягане, след първоначалното разбиване и отмиване на калта с вода, удря боядисаната повърхност и ускорява нейното разрушаване. Качеството на миене силно зависи от използваните химически вещества. 

За осигуряване на максимално високо качество на измиването е необходимо водата да се подгрява и да се ползват реагенти за омекотяването й. В много райони водата е толкова твърда, че мръсотията не пада даже и с концентрат.

Недостатъци на безконтактния метод: В инструкциите за употреба на разтвора при този метод е написано, че той поврежда хромираните повърхности. Така че, ако имате хромирани детайли на каросерията (около всеки прозорец и дръжка на врата), имайте предвид, че те като минимум ще потъмнеят. По-нататък, ако това миещо средство не се отстрани напълно от колата, цялата мръсотия ще бъде просто размазана по корпуса.

А средствата против поледица, които пътните служби разпръскват през зимния период не могат да се отстранят изцяло «безконтактно». Останалият налеп се отстранява с кърпа при подсушаването на автомобила. И още един момент. С концентрат (представляващ силна основа, опасна за кожата на ръцете) може да се измие даже двигателя, така че ако нанесеният разтвор остане върху боята на колата за малко по-дълго време ще разруши лаковото покритие, а след това и боята.

Знаете ли автомивка, където ще приемат Вашата кола за постоянно обслужване и от време на време ще сменят пяната по състав – от алкална на кисела? Именно така трябва да се прави, според науката. Недопустимо е изсъхването на пяната върху повърхността, не трябва да се мие горещият капак на двигателя – могат да останат белезникави неизмиваеми петна. За тяхното отстраняване следва внимателно да се изтрие повърхността с кърпа, напоена с лек полирол за каросерия. Тоест пак трием, трием и трием.

На автомивките първо отмиват калта, а после нанасят пяната. А трябва първо да се нанесе пяна върху сухата кола, след около две минути с ниско налягане да се измие пяната заедно с калта, и чак след това да се прилага високо налягане. Не трябва да се мият с активна пяна коли, след боядисването или лакирането на които са минали по-малко от три месеца. В това число новите автомобили. Тяхната боя е още неустойчива, а в състава на пяната влизат силно действащи активни добавки.

Активната пяна не напразно се нарича активна. Това е доста агресивна химическа среда. Тя е подходяща само за качествено бояджийско покритие. Щастливите собственици на ръчно или „занаятчийски“ боядисан автомобил рискуват да бъдат неприятно изненадани: след „безконтактното“ миене – заедно с мръсотията пяната е отстранила и боята. Същото може да се случи, ако вашата кола някога е била недобросъвестно боядисана, пребоядисана или полирана. Необходимо налягане: За пълното отмиване на активната пяна са необходими до 190 атмосфери, но не по-малко от 550 литра в час. По-старите коли трябва да се оглеждат внимателно, да не би да се появят дупки в каросерията им.

При всяко разпрашаване или разпръскване става смесване на фини капчици от миещия препарат с въздуха на помещението, в което се мият автомобилите. Въпреки, че използваните за безконтактно миене вещества се отнасят към малко опасните, при интензивен поток от коли е наложителна употребата на индивидуални средства за защита на дихателните органи. Естествено, не трябва да се забравя техниката за безопасност, да се вентилира помещението, да се използва специално облекло, ръкавици и очила. А това е голямо главоболие за собствениците на автомивки и голяма алергия за собствениците на коли.

Съществува и т.нар. хидромеханичен метод. Той включва в себе си всички предимства на «безконтактното» миене: предварително отстраняване на калта под високо налягане, нанасяне на безконтактна химия, но концентрацията на разтвора явно е намалена до безвредни съотношения. Върху автомобила се нанася пяна и с чиста гъба се изтрива целия автомобил. След това пяната се измива с обилно количество вода. Плюсове пред безконтактния метод на миене: по-качествено измиване, по-малко вредна алкална среда.

Минуси: Това миене отнема повече време. Какво ще кажете? Ако разтворът е по-малко концентриран, то намаляват и видовете замърсяване, които могат да бъдат отстранени. А щом е намерена работа за гъбата, то за безконтактно миене едва ли може да се говори.

За безконтактното миене.
Минуси: Потъмняващи хромирани повърхности, вредна алкална среда. Сложен сам по-себе си процес, който дори и при добросъвестно изпълнение води да нарушаване на повърхностният слой на колата(колко са добросъвестните изпълнители). Загуба на големи количества вода. Загуба на много време(отиване, престой, измиване, връщане).
Плюсове: Осигурява качествено миене на трудно достъпните повърхности и минимално механично въздействие върху боята при използване на подходяща активна пяна, точно спазване на технологията, отстраняване на всички споменати недостатъци .

2. Автоматично контактно миене
Въздействието на препарата при безконтактното миене все пак трябва да се коригира механично. Излиза че, безконтактното миене, даже с най-добрите реагенти, никога няма да даде това качество на измиване, както автоматичното миене с четки?
Недостатъци на автомата: Въпреки, че всички съвременни четки са направени от много мек материал, така че да не травмира боята на колата, все пак основен недостатък е влошаването на състоянието на лаковото покритие при честото им използване.

Автоматичните машинни автомивки са лазерни и четкови.
При лазерните автомобилът се мие само с насочени струи вода под налягане, и няма контакт на четки или нещо друго с колата. Което е големия плюс на този вид миене, тъй като в този случай корпусът на автомобила се съхранява по-добре.
Наистина ако замърсяванията на каросерията са доста стари и устойчиви , да се отмият те само с вода е доста сложно. В този случай четките са доста по-ефективни.
При четковите автомивки почистването на автомобила от замърсяване става с помощта на бързо въртящи се четки. При порталните автомивки, автомобилът стои неподвижно, а арката с четките се движи по него.

3. Ръчно миене
Най-«човешкият» метод. Тук определящо е това, че се вижда кои места са най-замърсени и се нуждаят от щателно почистване.Ръчното миене е препоръчително и от мен. С качествени препарати и повече внимание върху автомобила ефекта е поразителен.

Важното тук е да използвате две гъби или ръкавици за миене. Използвайте само шампоани за миене на автомобили, а не препарати за миене на съдове, те не са създадени за вашият автомобил и могат сериозно да го увредят. С едната гъба/ръкавица се мие колата, а с другата гумите, като те се оставят за измиване накрая. Винаги попивайте автомобила след измиване, за да не оставят петна по него от варовитата вода.

Попиването да се извършва с микрофибърна кърпа, която се изстисква често докато попивате, а накрая се пере задължително, за да се избегнат задържали се песъчинки, които ще имат пагубни последствия за боята и лака в последващо миене. 
Никога не избърсвайте водата от автомобила си с така "модерните" силиконови пера, които се използват масово по автомивките. Те задържат песъчинки по ръба си и докато се наслаждавате как избърсват водата те нежно дерат лака и боята на колата ви. 

Ако желаете най-качествените автокозметични продукти, може да разгледате нашите предложения и да изберете подходящите препарати за своите нужди! Detailing Store BGДобавената от вас притурка не е валидна