"CAR DETAILING" полага основите си в САЩ, като с течение на времето той придобива огромна популярност в Англия, Австрия, Германия, Италия и много други европейски страни, където започва да се практикува усилено. В последно време с голям интерес се прилага и в много азиатски страни. 
Детайлинга е много повече от нормална автомивка. Процесът представлява подробно заличаване на всякакви замърсители и несъвършенства по интериора и екстериора на автомобила, дори и на по-трудно достъпните места. 


Освен цялостно почистване, едно от най-важните неща в детайлинга е подхранване и защита на всеки един детайл от купето посредством специални препарати. Трите основни процеса от екстериорния автомобилен детайлинг са пастиране, полиране и запечатка. 

С първия процес се отстраняват някои видове драскотини и несъвършенства по лака/боята на автомобила, с втория 
се заличават и най-финните несъвършенства, като същевременно се постига допълнителен блясък и наситеност на цвета. 
С третия последен процес - запечатването, се предпазва лака/боята за по-дълго време от вредните влияния на околната среда, като слънце, студ, киселинни дъждове, всякакъв вид прах, мръсотии, варовик, оксидация, птичи екскременти и други подобни. 

При едно пастиране или полиране на автомобила накрая е задължително той да се обработи с вакса, сийлънт или друг защитен препарат. Ако е вакса, то е добре тя да бъде твърда, с високо съдържание на карнауба в нея. 

Карнаубата е вид дърво,което расте в топлите страни. От него по специална технология се извлича течен восък, който по-късно се преработва и се правят най-различни продукти. Един от тях е именно ваксата, с която запечатваме нашите автомобили след пастиране или полиране. Тя запечатва микро порите и не позволява на мръсотията да се задържа по повърхността на автомобила, образува се тънък слой, като щит върху лака и боята. Ваксите са едни от най-скъпите продукти при детайлинг процеса, цените им започват от няколко десетки долара, достигайки до няколко хиляди.


Има и течни вакси, които са по-лесни за употреба и се задържат също доста продължително време върху повърхността на автомобила. Течната вакса може да я използвате всеки път при добре измит автомобил, за повече блясък и защита. В момента фирмите с които работя предлагат течни вакси на полимерна или смесена с карнауба основа, които са доста трайни дори в сравнение с твърдите, всичко е до избор на фирма производител и цена.

След направата на една такава запечатка е изключително важно да спазвате всички стъпките в миенето на автомобила, за да бъде ефекта по-дълготраен. Мийте колата си с микрофибърна ръкавица или такава от естествена вълна и забравете за "безконтактното" миене. С този вид химично агресивно миене восъчното покритие пада от лака при няколко измивания, като така се губи постигнатия и желан ефект от запечатването. 

В този сайт ще откриете много информация за детайлинга, полезни съвети за това как правилно да се грижите за автомобила си, като цялата информация е споделена от професионален детайлър от студиото Exterior Car Detailing!
За допълнителна информация и дискусии относно ползването на автокозметичните продукти, можете да посетите форума за детайлинг Detailing Forum!


 
 
Добавената от вас притурка не е валидна