Чрез няколко скици направени от мен, ще покажа по-детайлно, какво се случва при различните процеси: пастиране, полиране и ваксиране.
Как действа всяка една стъпка от тези процеси и каква е ползата от тях?

На първата скица най-общо е представено състоянието на лаковото покритие на всеки един автомобил в нормално състояние. Лакова повърхност надраскана с течение на времето от всякакви механични фактори и увредена от други химични. 

Общо разделям драскотините на 4 вида: "др.1"-супер фини микро драскотини , "др.2"-средно дълбоки драскотини, "др.3"-дълбоки драскотини, "др.4"-груби дълбоки драскотини. При незащитена с вакса повърхност по лака се полепят всякакви мръсотии и прахови частици, които в комбинация с всякакви други фактори се задържат по повърхността, дори и след измиване на автомобила, а така натрупвайки се образуват слой от мръсотия-оксидация, която постоянно се пропива в драскотините на лака и той корозира по-бързо и лесно. 

Тази оксидация придава матов вид на боята и скрива прозрачния слой лак под себе си, което пречи да се радвате на истинския цвят на боята на вашият автомобил.


 Вие се дразните от това, че вашият автомобил е изгубил блясъка си и търсите методи за да го възвърнете, купувайки всякакви мазила и вакси.Започвате да мажете и да се самозалъгвате, че нещо сте свършили, но всичко трае около 1-2 измивания.

 Защо?

Вие измивате автомобила и след като е подсушен започвате да мажете всевъзможни неща върху лака, но не се замисляте, че всъщност мажете върху оксидиралата му повърхност, нанасяйки различни вакси, които не се захващат за лака, както са създадени по предназначение, а се закрепят лекичко върху матовия слой мръсотия отгоре, който не пада от самото миене на автомобила, а се маха само с полиране и то машинно. 
Така намазаната ви кола е лъскава до след няколко измивания и после пак е в първоначалното състояние, като на горната картинка, просто временно сте създали блясък който е "фалшив".

 При едно машинно полиране на автомобила с подходящия препарат се изчиства тази оксидация. Всички нечистотии върху лака падат и остава чиста лакова повърхност, която е готова да поеме защитната вакса отгоре. А при едно качествено машинно полиране се изчистват и драскотини с размер "др.1", като не се отнема слой от лака, а просто казано на жаргон, лака се изпъва, като се заглажда при подходящи обороти на професионалната машина за пастиране и полиране. 

В случая от много важно значение е подходящия препарат и съответния накрайник(полиуретанова гъба за полиране).След този процес на полиране на лаковото покритие ваксата се нанася ръчно или машинно. Това вече гарантира здравото й захващане за лака и дълъг престой върху него, защитавайки го от всякакви атмосферни и химични влияния. 
Измиването на автомобила става по-лесно и бързо. Трайността от ефекта на ваксата, зависи от нейното качество.

За свойствата на ваксата ще прочетете в някой от другите страници в сайта.

 Вижте какво се случва след такава процедура на долната скица.


 Когато говорим вече за пастиране, тоест, отнемане чрез шлайфане на слой от лака с цел достигане на здрава, не надраскана повърхност, тогава прилагам различни по абразивност пасти и съответните полиуретанови гъби.
В зависимост от това колко драскотини искате да изчезнат използвам няколко стъпки в процеса пастиране. 
След всяка една стъпка на обработка на лака с абразив, се пастира след това с още по-фин такъв и се полира за да се изпъне лака. Това се прави и е препоръчително, тъй като  всеки абразив с който се работи, остава свои драскотини различни по дълбочина в зависимост от едрината на абразива.

Ето как би изглеждала повърхността на лака обработена с фин абразив, чрез който се изчистват и премахват трайно и драскотините с  размер "др.2"

 При желание да бъдат премахнати всички възможни драскотини използвам по-груб абразив, а процесите на пастиране се увеличават като стъпки, имайки предвид горните описания на процеса по пастиране.След грубия абразив се получава следната картинка. Изчистени са всички драскотини( с изключение на най-дълбоките "др.4", за които методите са други).

 След такова пастиране следват доста процеси докато се изглади лака и драскотините причинени от грубия абразив бъдат премахнати и повърхността стане ето такава.
Вижте долната скица.

След това ако е невъзможно отстраняването на драскотината с размер "др.4", нанасям слой вакса, която я запълва и защитава от оксидация и корозия на лака в този участък, повърхността става образно ето така.

Забележка: драскотина с такъв размер е дълбоко механична, (надраскване с ключ, пирон или друг твърд предмет) и е достигнала и наранила и основния цвят, а не всеки път нейното отстраняване е възможно, тогава ще потърсите помощ при бояджия, за боядисване на целия детайл.


 Когато е възможно и отстраняването на драскотини с размер "др.4", говорим за тотално пастиране, като методите на заличаване на такива дълбоки драскотини са професионална тайна. Свързани със запълване на драскотината с боя и лак, изпичане, шлайфане и т.н..
След като съм приложил всички възможни методи за да достигна до една перфектна повърхност, лишена от всякаква драскотина нанасям задължителния слой вакса, за да се радвате на този блясък за по-дълъг период, като трайността му зависи от полаганите от вас грижи за автомобила.

Вярно е и следното твърдение, че колкото повече драскотини искате да се премахнат, толкова по-голям слой от лака се отнема при пастиране, но тук говоря за толкова тънък слой, че той се измерва в микрони, а ресурса на лака на всеки автомобил е за десетки такива тотални пастирания, но за да бъде увеличена тяхната бройка и да не се налага употребата на супер груб абразив, ( това се налага, когато автомобила е със силно надраскано лаково покритие) е необходимо поне два пъти в годината автомобила да бъде пастиран, полиран и защитен с вакса.
Когато е невъзможно това, поради финансови или други причини, е желателно поне веднъж да се пастира в годината, а полиране и вакса може да се прави по ваше желание и по всяко време.

Полиращи пасти, вакси, сийлънти и други подобни препарати, които ще са ви нужни за да се справите сами с тези процеси, можете да откриете в магазина за  висококачествена автомобилна козметика Detailing Store BG!

http://detailingstorebg.com