Чрез няколко скици ще покажем по-детайлно, какво се случва при различните процеси: пастиране, полиране и ваксиране. Как действа всяка една стъпка от тези процеси и каква е ползата от тях.

На първата скица най-общо е представено състоянието на лаковото покритие на всеки един автомобил в нормално състояние. Лакова повърхност надраскана с течение на времето от всякакви механични фактори и увредена от други химични. 

Общо разделяме драскотините на 4 вида: "др.1"-супер фини микро драскотини , "др.2"-средно дълбоки драскотини, "др.3"-дълбоки драскотини, "др.4"-груби дълбоки драскотини. При незащитена повърхност по лака се полепят всякакви мръсотии и прахови частици, които в комбинация с всякакви други фактори се задържат по повърхността, дори и след измиване на автомобила, а така натрупвайки се образуват слой от мръсотия-оксидация, която постоянно се пропива в драскотините на лака и той корозира по-бързо и лесно. 

Тази оксидация придава матов вид на боята и скрива прозрачния слой лак под себе си, което пречи да се радвате на истинския цвят на боята на вашият автомобил.


Вие се дразните от това, че вашият автомобил е изгубил блясъка си и търсите методи за да го възвърнете, купувайки различни мазила.Започвате да мажете и да се самозалъгвате, че нещо сте свършили, но всичко трае около 1-2 измивания.

Защо?

Вие измивате автомобила и след като е подсушен започвате да мажете всевъзможни неща върху лака, но не се замисляте, че всъщност мажете върху оксидиралата му повърхност, нанасяйки различни вакси или сийлънти, които не се захващат за лака, както са създадени по предназначение, а се закрепят лекичко върху матовия слой мръсотия отгоре, който не пада от самото миене на автомобила, а се маха само с полиране. 

Така намазаната ви кола е лъскава до след няколко измивания и после пак е в първоначалното състояние, като на горната картинка, просто временно сте създали блясък който е "фалшив".

При полиране на автомобила с подходящия препарат се изчиства тази оксидация. Всички нечистотии върху лака падат и остава чиста лакова повърхност, която е готова да поеме защитната вакса, сийлънт или друго защитно покритие отгоре. Трябва да се отбележи, че при полиране с леки абраивни препарати се изчистват драскотини с размер "др.1", като не се отнема слой от лака, а просто казано на жаргон, лака се изпъва, като се заглажда.

В случая от много важно значение е подходящия препарат и съответната гъба за полиране. След този процес на полиране на лаковото покритие ваксата или сийлънта се нанася ръчно или машинно. Това вече гарантира здравото захващане за лака и дълъг престой върху него, защитавайки го от всякакви атмосферни и химични влияния. Измиването на автомобила става по-лесно и бързо. Трайността от ефекта зависи от качеството на положеното защитно покритие.

* За свойствата на ваксата, сийлънтите или керамичните защитни покрития ще прочетете в някой от другите страници в сайта.

 Вижте какво се случва след такава процедура на долната скица.


Когато говорим вече за "пастиране", тоест, отнемане чрез шлайфане на слой от лака с цел достигане на здрава, не надраскана повърхност, тогава се прилагат различни по абразивност пасти и съответните за тях гъби за полиране. В зависимост от това колко драскотини искате да изчезнат се използват няколко стъпки в процеса пастиране. След всяка една стъпка на обработка на лака с абразив, се пастира след това с още по-фин такъв и се полира за да се изпъне лака. Това се прави и е препоръчително, тъй като  всеки абразив с който се работи, остава свои драскотини различни по дълбочина в зависимост от едрината на абразива.

Ето как би изглеждала повърхността на лака обработена с фин абразив, чрез който се изчистват и премахват трайно и драскотините с  размер "др.2"

При желание да бъдат премахнати всички възможни драскотини се използват по-груб абразив, а процесите на пастиране се увеличават като стъпки, имайки предвид горните описания на процеса по пастиране. След грубия абразив се получава следната картинка. Изчистени са всички драскотини с изключение на най-дълбоките "др.4", за които методите са други.

След такова пастиране следват доста процеси докато се изглади лака и драскотините причинени от грубия абразив бъдат премахнати и повърхността стане ето такава.
Вижте долната скица.

След това ако е невъзможно отстраняването на драскотината с размер "др.4" се нанася слой вакса или сийкънт, който я запълва и защитава от оксидация и корозия на лака в този участък. Повърхността става образно ето така.

Забележка: драскотина с такъв размер е дълбоко механична, (надраскване с ключ, пирон или друг твърд предмет) и е достигнала и наранила и основния цвят, а не всеки път нейното отстраняване е възможно, тогава ще потърсите помощ при бояджия, за боядисване на целия детайл.

Когато е възможно и отстраняването на драскотини с размер "др.4", говорим за тотално пастиране, като методите на заличаване на такива дълбоки драскотини са професионална тайна и са известни на малцина детайлъри. Свързани са със запълване на драскотината с боя и лак, изпичане, шлайфане и т.н.

След като са приложени всички възможни методи за достигане до една перфектна повърхност, лишена от всякаква драскотина се нанася задължителния слой вакса или друго защитно покритие, за да се радвате на този блясък за по-дълъг период, като трайността му зависи от полаганите от вас грижи за автомобила.

Вярно е и следното твърдение, че колкото повече драскотини искате да се премахнат, толкова по-голям слой от лака се отнема при пастиране. Говорим за толкова тънък слой, че той се измерва в микрони, а ресурса на лака на всеки автомобил е за десетки такива тотални пастирания. За да бъде увеличена тяхната бройка и да не се налага употребата на супер груб абразив (това се налага, когато автомобила е със силно надраскано лаково покритие) е необходимо поне два пъти в годината автомобила да бъде пастиран, полиран и защитен с вакса или сийкънт.

Когато е невъзможно това, поради финансови или други причини, е желателно поне веднъж в годината да се пастира, а полиране и нанасяне на защитен продукт може да се прави по ваше желание и по всяко време.

Полиращи пасти, вакси, сийлънти и други подобни препарати, които ще са ви нужни за да се справите сами с тези процеси, можете да откриете в магазина за  висококачествена автомобилна козметика Detailing Store BG!

http://detailingstorebg.com

Добавената от вас притурка не е валидна