Това е най-отдавна познатия и най-често използван препарат в детайлинга. 
Нанася се лесно и може да е в различни форми течни, на паста или твърди.
Тези вакси може да са от растителен, животински,нефтен или синтетичен произход, като в много случай повечето продукти са смесица от няколко елемента, за да се подсили крайният им ефект. 
В зависимост от използваните материали се определят свойствата на всяка една вакса.
 
Някой от основните са :
* предпазване от слънчевите UVлъчи
* защита от промишлени полепи, дървесни смоли и тяхното по-лесно отстраняване, при евентуално попадане върху автомобилният лак
* свойството на ваксата да отблъсква водата, като я кара да стои на фини капчици върху лака, а при измиване способства за бързото отстраняване на полепналите прах, кал и мръсотия
* поддържа и защитава блясъка постигнат при процесите пастиране и полиране.

Сигурно се питате? Кои вакси или сийлънти са по-добри, течните или твърдите?

Ето отговора!
Агрегатното състояние на тези продукти, няма отношение към тяхното качество, просто съставките са такива, че при някои формата, било тя течна или твърда е по-удачна като вариант за самият продукт. 
Много от тези препарати са комбинация от съставки, полимери, карнауба, силициев оксид и др. 
Качеството е критерият, по който се избира един такъв продукт за защита на лака, но също е важен и начина на употреба и кое ще е по-приятно, като занимание за ползващият препарата. 

Има хора които харесват течните продукти, заради бързината на нанасяне и съответно забърсване и други, които харесват продуктите от старата школа, а именно твърдите вакси или сийлънти. Всички тези препарати имат подчертани свойства в зависимост от съставките им и точно по тези критерии, човек избира кое е най-подходящо за неговият автомобил. 

Винаги трябва да сте работили поне с една вакса или сийлънт, за да имате база за сравнение в следващи случаи, когато купувате различен продукт и тогава да се прецени, кое по ви допада като ефект, трайност и т.н. 

Трайността на всеки един подобен продукт е зависеща от експлоатацията и грижата за автомобила и по-скоро начина на миене и препаратите, които се ползват за целта, като посочената трайност на защита на всеки продукт е такава, само при правилна поддръжка на лака.

За да сте сигурни, че вашият автомобил ще запази безупречният си блясък за по-дълго време използвайте висококачествена автокозметика за поддръжката му! Можете да и я набавите от най-големият доставчик на качествена автокозметика в България - Detailing Store BG!

Добавената от вас притурка не е валидна