След всяко пастиране и полиране на автомобила е препоръчително да се постави защита върху лака, за да го предпазва от различни лошо влияещи му фактори, които ще влошат неговият блясък или ще са предпоставка за появата на нежелани дефекти. Защитите за автомобилен лак са най- различни по вид, като се започне от вакси, сийлънти (в превод буквално запечатка) и се стигне до перманентни лакови покрития и нанолакове.

Всички защити имат една, цел да предпазват. Тук идва момента, в който вие може да изберете типа защита след всяко едно пастиране и полиране на лака, като се запознаете със свойствата на всяка една протекция. Така сами ще прецените според експлоатирането на автомобила кой тип защита ще ви удовлетвори най-много, за да се радвате на блясъка на автомобила по-дълго време. 

Ще дам кратки разяснения за всеки един тип от тези защитаващи лака препарати, за да добиете представа какво точно представлява той.

1. WAX-в превод „восък“

Това е най-отдавна познатия и най-често използван препарат. Нанася се лесно и може да е в различни форми течни, на паста или твърди. Тези вакси може да са от растителен, животински,нефтен или синтетичен произход, като в много случай повечето продукти са смесица от няколко елемента, за да се подсили крайният им ефект. 

В зависимост от използваните материали се определят свойствата на всяка една вакса, естествено и тук важи максимата, колкото е по-скъпа толкова е по-качествена една вакса и с по-добри показатели, като показатели имам предвид различните и защитни свойства. 


Някой от основните са : 
* предпазване от слънчевите UVлъчи 
* защита от промишлени полепи, дървесни смоли и тяхното по-лесно отстраняване, при евентуално попадане върху автомобилният лак 
* свойството на ваксата да отблъсква водата, като я кара да стои на фини капчици върху лака, а при измиване способства за бързото отстраняване на полепналите прах, кал и мръсотия 
* поддържа и защитава блясъка постигнат при процесите пастиране и полиране.

2. SEALANT- в превод „запечатка"

Това вече са продукти от по-ново поколение, които може да са смесица от много добити по химичен път елементи. Тук в зависимост от компонентите отново се предлагат различни като степен на защита, съответно и цена продукти. Повечето са сложни продукти, за които не са нужни обяснения по химия за да разберете какво е той, а в крайна сметка са важни неговите свойства. Един пример за такъв препарат е Meguiar's Paint Protect Synthetic Sealant, той е нов пробив в областта на автокозметичните продукти и представлява изцяло синтетичен сийлънт, който се прилага по-лесно и от ваксата. С него вашият автомобил ще се цапа по-трудно и ще се мие по-лесно! Предпазването на автомобилният лак и боя никога не е било толкова лесно. 


3. ПЕРМАНЕНТНИ ЗАЩИТИ - НАНОПОКРИТИЯ

Техните предимства пред останалите вакси, сийлънти и други подобни, са именно изключителните им свойства. Тези уникални продукти, са устойчиви на надраскване с голяма твърдост на защитният слой. Придават анти статичен ефект, поради което по-трудно ще се цапа автомобила. Имат изключително дълготраен престой върху повърхността на която са положени, до една година, а при добра екстериорна поддръжка времето може да бъде увеличено значително. Те са устойчиви на силни измиващи препарати и киселинни дъждове. Притежават невероятни водоотблъскващи свойства(хидрофобни) и същевременно висока UV защита. Добавената от вас притурка не е валидна